Angrepsretten i florett-fekting

Både i florett og sabel-fekting er det bare en av fekterne som får poeng hvis begge får inn støt på gyldig treff-flate (torso i florett, overkropp inkl. armer og hode i sabel)

2 mulige situasjoner når 2 fargede lys [rødt, grønt] kommer opp på støtmarkeringsapparatet [2 fargede lys viser at begge fekterne fikk inn støt på gyldig treff-flate; hvitt lys = treff utenfor,  f.eks. på motstanders arm, lår osv]:

a) samtidige angrep – begge fekterne startet sine angrep samtidig, ingen får poeng

b) dobbeltstøt – begge fekterne får inn støt, men bare fekteren med angrepsrett får poeng.  Hovedregel for angrepsrett:  den av fekterne som først starter  å strekke ut armen og med våpenet truer gyldig treff-flate.

Generelt er det korrekt fekteteknikk at hånd/arm/våpen beveges før føtter/ ben, men det blir ekstra viktig i florett- og sabelfekting fordi den første av fekterne til å bevege arm/ våpen forover (begynnende utstrekking av arm med våpen mot gyldig treff-flate) avgjør hvem som får angrepsrett.  Er våpenarmen bøyd idet man tar skritt forover, regnes det som forberedelsesmanøver, dvs angrepet har ikke startet og motstander kan ta initiativet til å få inn støt og dermed poeng, f.eks. ved å angripe med et utfall (angrep idet motstander forbereder/ «attack on preparation»).

Det er flere regler om hvordan overta angrepsretten.  Reglene om angrepsrett er ikke vanskelige å forstå, men å anvende.  Dette fordi fekting ofte skjer så fort at det er vanskelig å se de enkelte handlingene.  Andre ganger er situasjonene imidlertid klare.

Uansett bør man huske at dersom bare ett farget lys vises på markeringsapparatet, betyr det at bare en av fekterene fikk inn støt på gyldig treff-flate, og da er angrepsretten ikke tema.  Ett farget lys = den fekteren som fikk inn støtet får poenget.

Et par lenker til videosnutter som viser taktikk og eksempler på situasjoner der angrepsretten avgjør hvem som får poeng når begge fektere får inn støt.

Kleibrink v Chida – Del 1

Del 2

Del 3

Dupree v Shaito


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s