Nordisk Sabelmesterskap 2017 – i Kristiansand!

Vi glade og stolte over å kunne melde at Kristiansand Fekteklubb er av Nordisk Fekteunion tildelt Nordisk Sabelmesterskap 2017!   
Nordisk Fekteunion består av 8 land (5 nordiske og 3 baltiske), og Nordisk Sabelmesterskap (NDM) er åpent for både nordiske og internasjonale deltagere.  Det er ofte fektere fra minst 6-8 land, f.eks. deltok fektere fra Kina, Tyskland, Frankrike og Serbia i fjorårets NDM, i tillegg til de nordiske fekterne.
Fektepresident Erik Storelv sender følgende gratulasjonshilsen:

Til Kristiansand Fekteklubb,

«Norges Fekteforbund sitt styre ser positivt på Norge, ved Kristiansand Fekteklubb, har blitt tildelt ansvaret for nordisk i sabelfekting i 2017. Vi gleder oss over at det for første gang på flere tiår blir organisert nordisk i sabel i Norge. Forbundet ønsker at arrangementet får god oppmerksomhet i det norske samfunnet og lokalt i Agder fylke.»
NDM Sabel 2017 avholdes på Idda Arena helgen 14-15. oktober 2017.  Det er gratis inngang og vi håper mange vil ta turen innom for å se Nordens beste sabelfektere i aksjon.  Sabelfekting er den raskeste og mest spektakulære av fektesportens tre OL-grener (sabel, florett og flertallsgrenen kårde).
I Norge var Krs FK den eneste klubben som drev med sabel (og florett) inntil høsten 2016.  Da startet Molde Fekteklubb en sabelgruppe, og nylig har vi støttet oppstart av Stavanger Sabelklubb.  Det har tatt lang tid, men gjennomføring av NDM Sabel 2017 i Norge kan være med på å gi norsk sabelfekting og norske fekteklubber et merkbart løft i nyhetsbildet og rekruttering.
På kvelden etter første mesterskapsdag (lørdag 14. oktober) blir det mottagelse i Rådhuskvartalet med ordfører Harald Furre.  Vi takker ordfører Furre og Trine Marit Aasen på det varmest for deres imøtekommenhet som gjør at Krs FK kan ta imot våre nordiske og internasjonale sabelgjester og feire denne historiske begivenheten på en representativ måte.
NDM Sabel 2017 i Kristiansand blir et historisk arrangement.  Det har ikke vært avholdt Nordisk Sabelmesterskap i Norge siden 1969, da i Oslo.  
Litt mer norsk sabelhistorie:
  • Det har ikke vært avholdt nasjonalt mesterskap, dvs Norgesmesterskap (NM) i sabelfekting siden 1973, og da kun for menn.  
  • Det har aldri vært arrangert Sabel-NM for kvinner.  Det kan ha sammenheng med at sabelfekting først ble en OL-gren for kvinner så sent som i 2004, mens sabelfekting for menn har vært OL-gren siden det aller første OL i 1896, i Athen.  (Kårdefekting kom først med i OL i 1900, i Paris).  Første sabel-VM for kvinner var i 1999.
  • Norges mest kjente sabelfekter er tidligere Kong Olav V.  Som ung kronprins representerte han Oxford universitetslag i sabelfekting, og vant også gull i en college-turnering.  Bilder og video av «Sabelprinsen» ses her: http://lokalsporten.fvn.no/biblioteket-20064
Det var bred konsultasjon i nordisk sabelmiljø før tildeling til Krs FK ble bekreftet.  Vi vil takke våre nordiske sabelvenner for deres støtte og tillit, ved å stå på for å gjøre NDM Sabel i Kristiansand til et vellykket og hyggelig mesterskap, slik vi selv har opplevd i Roskilde og Reykjavik i 2015 og 2016.
Lunge5
(Foto:  Christian Kurir-Andersen, Roskilde FK – en av finalekampene i Viking Open 2017)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s